De maaltijden lopen in de soep

Gepubliceerd: 12 juli 2023

Via #TwitterHelpt hebben wij een actie opgezet om ons uit te spreken tegen het beleid van de woonzorgcentra van PietervanForeest waar vorige week duidelijk werd dat onze ouderen ook minder te eten gaan krijgen. We hebben een actie opgezet waarbij we 60 blikken maaltijdsoep voorzien van een sticker ' schaam je kapot' aan zullen bieden samen met Jolanda Gaal van onafhankelijk Delft. Jolanda zit in de gemeenteraad in Delft en maakt zich ook ernstig zorgen over dit naar mijn mening wanbeleid. Het AD heeft dit opgepakt en er een prima artikel over geschreven, met dank aan Theresia van Schouten van het AD. 
Het artikel zit helaas achter een betaalmuurtje dus de tekst  is gekopieerd zodat iedereen het kan lezen.

https://www.ad.nl/delft/twitteraars-regelen-tientallen-blikken-soep-na-bezuiniging-op-porties-in-bejaardenhuis-schaam-je~ac6beeaee/

Twitteraars regelen tientallen blikken soep na bezuiniging op porties in bejaardenhuis: ‘Schaam je!’ De bezuinigingen op het menu bij woonzorgcentrum Die Buytenweye in Delft maken de tongen los. Dat ouderen voortaan meermaals per week bouillon krijgen in plaats van soep, valt Twitteraars zo zwaar op de maag, dat ze zestig blikken stevige maaltijdsoep voor de oudere bewoners hebben geregeld. ‘Schaam je kapot!’, prijkt er op de bovenkant van de verpakking.

Een brief aan bewoners van Die Buytenweye aan de Chopinlaan heeft een stortvloed aan reacties veroorzaakt.
Zorgverlener Pieter van Foreest snijdt in het menu van de oudere inwoners van het Delftse woonzorgcentrum vanwege de gestegen voedingskosten. ‘Om binnen de begroting 2023 te blijven’, schreef de manager van Die Buytenweye hen.
De oudere Delftenaren én de vrijwilligers die voor hen koken moeten daarom op rantsoen.
Sinds 1 januari worden porties afgewogen. Lees ook Bezuinigingen op eten van bejaarden roept vragen op: ‘Gebeurt dit in andere verzorgingshuizen ook?’
Precies 150 gram groente en 100 gram vlees: zorgcentrum bezuinigt en gaat eten ouderen afwegen

De rijk gevulde soep vooraf wordt vaker vervangen door een simpel bouillonnetje. Liefst ook vegetarisch als het kan.
Een vol bord eten maakt sinds begin dit jaar plaats voor precies 150 gram groenten en aardappelen en 80 tot 100 gram vlees of vis.
Dagelijks een apart verpakt toetje, dat eventueel later nog in de kamer kan worden opgegeten is er sinds begin dit jaar ook niet meer bij.
Eten gebeurt echt alleen aan tafel. En vrijwilligers die vorig jaar nog een vorkje mee konden prikken? Die nemen voortaan hun eigen boterhammen mee.
Ze mogen alleen nog wat opscheppen als echt alle bewoners uitgegeten zijn en niets meer willen.

Iedereen moppert maar, maar niemand doet wat Susanne Welbie Toen de brief naar buiten lekte, betoogde Pieter van Foreest dat de bezuiniging vooral bedoeld was om te verduurzamen. Door het eten precies af te wegen, hoeft er uiteindelijk minder eten weggegooid te worden, redeneert de zorginstelling. ,,Nadat het nieuws naar buiten kwam, zag ik heel veel mensen op Twitter verontwaardigd reageren”, vertelt Susanne Welbie (59). Zelf is ze ook fervent twitteraar. ,,Met alleen maar nare reacties ga je de wereld niet veranderen. Iedereen moppert maar, maar niemand doet wat”, dacht de Zoetermeerse toen ze de berichten voorbij zag komen.
Met haar stichting in oprichting Twitter Helpt riep ze de klagers op om de daad bij het woord te voegen. ,,

We hebben inmiddels zestig soepblikken ingezameld die we samen met raadslid Jolanda Gaal (Onafhankelijk Delft, red.) bij Die Buytenweye aan Pieter van Foreest volgende week willen gaan aanbieden. We hebben er stickers met ‘Schaam je kapot! op geplakt”, zegt Welbie. Triest ,,Onafhankelijk Delft vind het een goede actie”, reageert Gaal. ,,Laat hogerhand maar weten dat wij hen in het vizier hebben. We vinden deze situatie niet gezond”, doelt ze op de beslissing van de zorginstelling om te snijden in de hoeveelheid eten voor bewoners.
Welbie vindt het vooral schrijnend dat de ouderen niet langer als mensen, maar volgens haar vooral als last worden gezien. ,,
Het gaat hier om ouderen die in de laatste fase van hun leven zitten. Dan eindigt het zo, met afgewogen porties.”
De blikken soep zijn volgens haar bedoeld om een signaal af te geven, dat het zo niet langer kan bij Die Buytenweye. ,,Ik heb twitteraars opgeroepen om in nette bewoordingen reacties naar mij te sturen. Die print ik uit en doe ik bij de soep.”
Welbie hoopt dat de bewoners de maaltijdsoepen mogen eten als ze de blikken volgende week aanbiedt. ,,Als zij het niet mogen, kan het misschien wel naar de vrijwilligers die nu niks meer krijgen”, klinkt ze kordaat. ,,
Het is triest dat het zo moet, maar als we de hele tijd alleen maar stilstaan bij wat er misgaat, zoals het vaker op Twitter gebeurt, dan verandert er niks.”

Hart voor Delft-raadslid Sylvia Grobben vindt ook dat wethouder Joëlle Gooijer moet uitzoeken of er bij andere woonzorgcentra in Delft soortgelijke bezuinigingen zijn doorgevoerd. Ze wil weten of de wethouder het verstandig vindt ‘om senioren structureel minder voedsel te verstrekken’. Daarnaast maakt Grobben zich ook druk om het gevoel dat de nieuwe manier van werken bij Pieter van Foreest oproept bij vrijwilligers. Gooijer komt naar verwachting begin februari met een reactie.

 

Meer blogs