ANBI

Gepubliceerd: 6 september 2023

H I J  I S  B I N N E N !! - ANBI IS EEN FEIT 

Jaaaaa, een hele belangrijke mijlpaal bereikt. 
Precies 1 jaar na de datum dat #Twitterhelpt van start ging hebben we dan nu de ANBI status.
En we zijn er ontzettend blij mee.
Je vraagt je misschien af  waarom maar ik denk dat ik voor ons allemaal spreek als ik zeg dat de ANBI status voor ons vooral een brevet van integriteit is. Een soort van keurmerk if you will. 

Gedurende het afgelopen jaar waarin we keihard gewerkt hebben op alle fronten, huishoudens overeind gehouden, bouwen aan het #Twitterhelpt netwerk en alles wat erbij komt kijken om onze stichting te laten groeien (en dat is veel kan ik je vertellen) is het toch een soort van kroon op het werk als je te horen krijgt dat je de ANBI status hebt gekregen.
Dat betekent dat we te vertrouwen zijn, dat iedereen er van uit mag gaan dat we de donaties gebruiken waar het voor gebruikt moet worden; het verlenen van (nood)hulp aan huishoudens op of onder en soms net boven de armoede grens, in de breedste zin van het woord. 
Primair door het verstrekken van voedselpakketten maar ook andere basisbehoeften worden regelmatig verstrekt voor mens en dier. 
De berichten die we krijgen van mensen zijn vaak schrijnend en ik besef me terdege dat wij als stichting eigenlijk maar 'net komen kijken' maar toch ben ik heel blij dat we al voor een heleboel huishoudens het verschil maken.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die gedurende zo'n jaar je integriteit in twijfel trekken. Maken je basicly uit voor oplichter in niet mis te verstane termen. Ondanks dat we zelf weten dat we eerlijk zijn, en zo transparant mogelijk blijft het toch naar als mensen twijfel zaaien en soms zelfs proberen potentiële cliënten tegen ons te 'waarschuwen'. Je voelt je dan toch geroepen om je daar tegen te verdedigen.
Maar met dit keurmerk is dat verleden tijd.  En tegen die mensen trekken we nu allemaal een lange neus want als we onbetrouwbaar of frauduleus zouden zijn dan waren we nooit door de procedure van de ANBI aanvraag gekomen. 
Want mijn hemel, ze vragen het hemd van je lijf bij de belastingdienst en alles moet onderbouwd zijn en te bewijzen zo ook de cijfers die je aanlevert. 
Ik heb wat zitten zweten om alles precies zo aangeleverd te krijgen zoals ze het willen zien. Begroting, beleidsplan, website aanpassen zodat hij ANBI bestendig is zeg maar. Wat een werk. Tabelletje hier, sommetje daar, puntje zus, kommaatje zo. Ook weer heel veel van geleerd want voor alles is een eerste keer en dit was mijn eerste keer in ANBI land. But we did it.
Maar ook wel hele goede coaching gehad in dat opzicht van https://adviesvoorstichtingen.nl/ 
Je moet het zelf doen maar deze man begeleidt je stap voor stap door de hele jungle van vereisten heen. Dank daarvoor.

Natuurlijk zijn er meer voordelen aan de ANBI status.
Tot nu toe konden we alleen donaties ontvangen van particulieren omdat bedrijven en fondsen  vaak alleen doneren aan ANBI stichtingen om allerlei redenen.
Maar nu kunnen we ook gebruik maken van heel veel andere mogelijkheden zoals fondsenwerving en donaties van bedrijven, dat realisereren is dus de volgende stap.
Want er zijn momenten dat het best spannend was de afgelopen maanden.
Nou klagen we absoluut niet, we ontvangen brede steun in de vorm van donaties van particulieren en daar zijn we enorm dankbaar voor maar het gaat er ook iedere maand weer met bakken tegelijk uit.
De kosten van een voedselpakket zijn gestegen vanaf start initiatief van ongeveer € 50,00 naar zo'n € 65,00 nu.
Hetzelfde gaat natuurlijk op voor de pakketten met warme maaltijden. De verse ingrediënten en vooral het vlees zijn peperduur geworden.
Kortom , ook wij blijven niet gevrijwaard van de effecten van de prijsstijgingen. 
Aan de andere kant van de streep stijgen het aantal aanvragen voor hulp.
En je kan ook niet iedere week aan sympathisanten vragen of ze even willen doneren dus dat zorgt voor druk op de ketel. 

Wij bouwen door, het is meer dan nodig en hopelijk met jullie allemaal aan een een beetje mooiere wereld waarin wij laten zien met z'n allen dat we ondanks onze onderlinge verschillen prima iets heel moois kunnen doen met en voor elkaar. TwitterHelpt is met recht door mensen, voor mensen. 

Dank jullie wel !!

 

Meer blogs